Posted on Sunday, May 03, 2009

Ulasan Konsert Akademi Fantasia, Minggu ke 8

Buat julung-julung kalinya aku ingin membuat ulasan Konsert Akademi Fantasia di blog ini. Sebelum ini segala ulasan santai dan hiburan aku luahkan di blog Alter Ego kerana aku rasakan blog ini terlalu serius untuk Akademi Fantasia. Kali ini aku terpanggil untuk menulis di sini mungkin kerana tema Teater Muzikal yang sesuai dengan jiwa dan minat aku.

Sebelum itu aku ingin sentuh fasal AFMASUK. Memang aku sudah agak akan ada pengumuman gimik ini pada minggu ni. Tambahan pula bila melihat Principal Tiara yang konon terkejut tak tentu hala ke sana ke mari lalu mengumumkan mandatnya sebagai Pengetua dengan memberi peluang undian AFMASUK untuk bekas pelajar yang kandas.

Semua ini telah dijangkalah wahai principal! Tak perlu lakonan-lakonan murahan sebegitu. Bukankah lebih mudah jika diberikan saja AC umumkan. Rakus mencuri air time berdrama sampaikan Claudia dan Aishah pun tidak diberi peluang berucap langsung walhal masa masih panjang lagi. Keji!

Bagi aku AFMASUK ini tidak memberi apa-apa makna melainkan untuk menguntungkan ASTRO semata. Ini tidak termasuk penafian terhadap komitmen para penyokong yang bertungkus lumus memastikan idola mereka kekal, pencabulan hak dan ketidakadilan kepada pada para pelajar yang masih kekal yang mana mereka terkurung di dalam Akademi, sudah tentu tidak punya kelebihan seperti bekas pelajar yang bakal di AFMASUK yang berpeluang untuk merancang strategi dengan para penyokong dan kaum keluarga mereka. Kredibiliti AF semakin korup!

Baiklah, Berikut adalah ulasan aku menurut urutan persembahan. Perlu diingatkan selera kita tak mungkin sama. Mungkin pada kacamata, selera dan interpretasi aku berbeza dengan kalian. Jadi, terimalah seadanya ya.

DEWA PERANG – Semua Pelajar

(Maaf, ulasan akan disambung nanti. Penulis tiba-tiba mengalami kecelaruan emosi)

----------------------------------------Edited 03/05/2009 19:45pm---------------------------------------------

Aku mengambil keputusan tidak akan membuat ulasan tentang persembahan para pelajar atas rasa hormat dan kekaguman aku atas pengorbanan, keazaman, kesugguhan dan komitmen tinggi yang ditunjukkan mereka.

Dalam hanya kurang dari seminggu mereka dapat mempamerkan satu persembahan yang amat membanggakan. Bayangkan mereka perlu beraksi dalam pelbagai koreografi, berlakon, menari, menyanyi pada masa yang sama. Disebabkan ini, jika ada segala kekurangan dan kekhilafan dalam persembahan aku sedia lupa dan maafkan.

Kedudukan pelajar sebelum undian ditutup:
YAZID – 29
ISMA - 27
HAFIZ – 15
AKIM – 10
AISHAH – 9
CLAUDIA – 9


Kedudukan pelajar selepas undian ditutup:
YAZID – 22
HAFIZ – 21
ISMA - 20
AKIM – 14
AISHAH – 13
CLAUDIA – 11

Berikut merupakan antara gambar-gambar aksi menarik para pelajar AF7 semasa konsert semalam. Kredit pada Joe Lee@Klubbkidd. Untuk menikmati lebih banyak gambar-gambar menarik sepanjang konsert sila ke blog beliau di http://www.klubbkidd.com.

*Klik pada gambar untuk paparan lebih besar dan jelas.

Kredit foto: mstar.com.my, klubbkidd.com


28 Responses to Ulasan Konsert Akademi Fantasia, Minggu ke 8

  1. rizz
    May 3, 2009 at 12:50 AM
    ahaa sian kat claudia ngn aishah xsempat bg ucapan kat peminat die.bodoss la af niwwww
  2. ♥ cik intanurulfateha ♥
    May 3, 2009 at 12:53 AM
    .ade af masuk ke?
    .dem~
    .i x tgk af td sbb layan ceta tv3
    .lagik best~
    .haha so tgk ulangan kunset die la die esok
  3. Eazy Izzuddin
    May 3, 2009 at 1:05 AM
    besh persembahan dorang td...
    huk3....

    i'm back...
    =P
    xD
  4. Corey
    May 3, 2009 at 1:09 AM
    rizz: tula produksi sibuk nak fokus drama sebabak Tiara tu.

    Cik intan: ayoo bantai drama lak.. drama kat AF tadi lagi best.. leh menang oscar hehe. tengok je kat youtube..dah upload dah.

    Eazy: welcome back eazy! yea mmg best tp spoil je last2 tu.. bikin emo saja
  5. ♥ cik intanurulfateha ♥
    May 3, 2009 at 1:47 AM
    .haha my mum yg nk tgk sgt ceta drama tu
    .i join je
    .ogy blakon
    .best tau~
    .mother's day punye ceta
    .insaf sket
    .dr tgk af yg pnuh gimik tu :P
  6. Corey
    May 3, 2009 at 2:09 AM
    cik intan: ooowhh gitu.. AF abis tadi drama tu still ada lagi kan? patutla i masuk bilik tp kat tv luar dengar mcm suara ogy meroyan ekeke
  7. arifrusli
    May 3, 2009 at 2:10 AM
    OMG! Memang ingat nak buat review. Tapi encik corey dah buat dulu haha...

    Baru je nak memaki tiara kt blog. Macam bodoh je drama cik kiah kat Kampung dia buat kt stage.

    Please la, it was so obvious dorank berlakon je. Nak buat muka terkezut pun tak jadi... Geli jadi nye...

    As if cikgu2 lain apesal buat bodo je? They yang supposed to be shocked rather than principal yang tetiba interframe.

    Astro, sejak maestro bankrupt, dah jadi sengal sesengal ubi tak disiram sebulan.

    Tengok AIM lagi best. Muahahhaa

    Terima Kasih.
  8. Corey
    May 3, 2009 at 2:22 AM
    arif: tula pasal.. nampak sangat jelas.. patut lepas tiara tu berucap, kasi pengkritik tu kritik lakonan dia hehe.
    Over, sampai tak kasi chance langsung.

    AIM best ek? rugi tak tengok.. hope ada ulangan..gatal ingat nak hayati teater muzikal,dah enjoy tp last2 spoiled my mood.
  9. b-boy
    May 3, 2009 at 9:20 AM
    hahahaha.. dah pandai keji2 semacam..ekekeke
  10. Cik Nazaitul Nadia @ Cik SesuciQiellah
    May 3, 2009 at 9:27 AM
    amboi leh plak men gariskan ayat wakakka keji leh men sambung2 yek wakakak

    boy tah dari mana tah bro ang sorang nie men keji2 nie wakakakaka
  11. Cik Nazaitul Nadia @ Cik SesuciQiellah
    May 3, 2009 at 9:27 AM
    amboi leh plak men gariskan ayat wakakka keji leh men sambung2 yek wakakak

    boy tah dari mana tah bro ang sorang nie men keji2 nie wakakakaka
  12. Corey
    May 3, 2009 at 10:10 AM
    boy: hehe belajar dari gadis bertudung pink tu la :P

    qiela: ekeke. tunjuk ajarku sifu!
  13. [-suziey-]
    May 3, 2009 at 11:01 AM
    mmg since dia promote lagi dh menyampah...transformasi apekemendenye..same jek..bosannnnnn(ttba jd anti AF plak..ekekek:D)
  14. Corey
    May 3, 2009 at 11:07 AM
    suziey: yeah..walaupun tak puas ati tp sy still berharap ada miracle since talian AFMASUK blum officially dibuka.. maybe format dan konsep AFMASUK kali ni berbeza.
  15. chekdenoor
    May 3, 2009 at 11:56 AM
    hai corey, walaupun chekdee suka aril ..tapi chekdee tak sokong afmasuk ...yang dah lepas biarkan berlalu....baru adil kepada semua pengundi ....

    actually afmasuk hanya menguntungkan astro jer ....mengikut sejarah...pelajar yg afmasuk taklah jadi hebat ...tapi...yang dah terkeluar...boleh hebat dgn cara dia yg tersendiri spt aizat, dafi.

    Apa-apa pun...heheh chekdee dah takmahu mengundi ....nak lihat jer ....
  16. Corey
    May 3, 2009 at 1:46 PM
    Chekdenoor: betul tu. sejarah telah membuktikan dan pasti akan berulang.
    yang jadi mangsa adalah pelajar yg di AFMASUK tu. mula2 disanjung kemudian hilang begitu saja.
    cth Aril.. dia mungkin boleh menempa nama melalui gah dan kemasyuran dia semasa keluar bermaruah di konsert 7. Afmasuk ni membuat dia kembali back to square one dan risiko dilupakan tinggi jika performace rakan2 dia yg lain lebih menyerlah.
    ASTRO bukan kisah semua ini yang penting making their life richer. just remember AF bukan pertandingan nyanyian tapi pertndingan SMS...
  17. chekdenoor
    May 3, 2009 at 2:18 PM
    Corry jom kita cadangkan kepada astro.....

    AFMASUK hanya untuk melayakkan student itu buat persembahan dengan single terbaharu untuk FINAL itu sahaja ....bukan untuk tujuan pertandingan .....

    Actually i kesian kat ARIL ... afmasuk memang memburukkan keadaan dia.
  18. Corey
    May 3, 2009 at 2:29 PM
    chekdenoor: itu la salah satu formula transformasi baru AFMASUK. rasanya dah ada dicadangkan tu dlm blog Sultanmuzaffar dan klubbkidd that day.Rasanya diorang pun kurang gemar AFMASUK ni kalau guna formula lama.harap ASTRO take notice.
  19. aRa
    May 4, 2009 at 5:08 AM
    Ala...tak buat review lak...Agagagaga...i mmg tak agree AFMASUK since AF2 lagi...Masa Linda masuk dulu...to me la AFMASUK ni mmg semata2 krn nak untung...Ape2 pun...hope AFMASUK kali ni ade kelainan kan...
  20. kakjahku
    May 4, 2009 at 6:43 AM
    AFMASUK ke apa ke..it's all about money..AF is all about money..to be part of the game..kita kna laburkan duit..

    so..xde timbul xadil or adil..sbb peraturan af nih astro yg tetapkan..kannnnnnnnnn..walopon rmai yg bantah..Afmasuk tetap akan diadakan..n..af tetap akan ditonton...

    BTW..AFMASUK ARIL BYK2 YEK..
    dia layak bergelar finalis af7!!
  21. Corey
    May 4, 2009 at 8:57 AM
    aRa: Masa AF2 i kinda agreed sbb masa tu tak expect apa2.. tapi lepas tgk respon negatif yg timbul lepas tu terus i tak gemar such thing diadakan lagi. ye I rasa kali ni AFMasuk ada kelainan, tak sama dgn lepas..mungkin just masuk utk dpt lagu baru n perform je tak bertanding.

    Kakjahku: sebab permainan camni la i tak setuju sgt. macam mempermainkan pengundi. diorang dah ingatkan jgn leka, keep on undi utk pertahankan pelajar pilihan..so pengundi dah jalankan tugas, now nak perah lagi duit penonton.
  22. Hezesuze
    May 4, 2009 at 2:14 PM
    uik! udah pandai keji2 gtew...bgus da ade kemajuan anak murid si Qlah ni...wakakaka

    huh! malas layan Af7 ni, baik ze layan OIAM...tomok menang...yehaaaaaaaa!!! ekceli hope sgt2 kakak dia si isma tu kuar bkknye claudia or aishah...huh! lagik...

    ermm awat letak gambo dak2 af ni...letak ler gambo bro...hehehe

    p/s da tnye bboy da...tp hampeh dia suh tnggu abis exam plak..ishhh suspen tul la bro ni..
  23. rizz
    May 4, 2009 at 3:07 PM
    sian laa kat diorang.jd mngsa undi nk msukakn aril.propaa sehh af7 ni! xpuas ati..btw cntek plak gmba2.harus curiik ni haha
  24. Corey
    May 4, 2009 at 4:05 PM
    Heze: OIAM dah abis..layan je AF ekeke.. lagipun x lama dah nak abis.
    yea isma susah tul nak ditumpaskan,nak2 lagi bila tomok dah menang oiam ni.

    gambar bro nntla coming soon

    psl tu klu boy dah cakap camtu.. kenala tunggu dia abis exam.no choice ekeke.

    Rizz: tula pasal.. harap2 la Afmasuk kali ni just perform for final bukan bertanding skali dgn yg mmg berhak.
    ekeke curi je..tp kredit kat klubbkidd.klu nak pics lagi cun2 pegi je blog dia.
  25. biyan
    May 4, 2009 at 8:07 PM
    seriously pasal pengetua dia mmg sumpah nyampah ngan lakonan dia .

    sbb mmg dh bole agak dah .
    dann sapa yg bakal masuk pun actually dh bole agak ;)
  26. Corey
    May 4, 2009 at 10:04 PM
    Biyan: yea//psl pengetua tu mmg obvious.
    hehe sape yg bakal masuk tu rasanya biyan sure approve.
  27. mummYaeesh
    May 4, 2009 at 10:52 PM
    yup!tolongla...tak perlu la nak berlakon wat2 kecoh pastu abis2 ucapan terus senyum!motip??
    sgt tidak setuju afmasuk sbb for sure yg dpt masuk tu plg bangsat pun akan jd naib johan!sbg contoh linda nanuwil dan lotter...ujung2 mana diorang skang??
  28. Corey
    May 4, 2009 at 11:32 PM
    mumm: tul tu..sbb tu kurang gemar sgt afmasuk mende ni.. sbb tanak ada lagi yang terluka dan makan ati dikemudian bila tgk idola diorang last2 idop segan mati takmo disebabkan penangan badi afmasuk ni