Posted on Saturday, May 23, 2009

Interpretasi Cinta

115663458_41ec675186

Sudah lama aku tidak berbicara fasal cinta atau bahana yang terlahir dari cinta. Tatkala melakukan ziarah dari blog ke blog aku tertarik dengan satu pandangan tentang cinta yang diluahkan secara bersahaja oleh seseorang ini. Sebelum ini memang pernah aku ternampak ayat-ayat ini blognya tetapi tidak begitu endah ketika itu. Mungkin jiwa sedang syahdu sekarang ini, tiba-tiba boleh pula terpaut dengan bait-bait ini:

Cinta adalah rahsia Tuhan,
Cinta adalah jiwa ciptaan,
Cinta merupakan satu saluran menjalinkan insan mengenal erti kehidupan,
Cinta itu jambatan buat menyeberang lautan dalam perasaan,
Cinta bukan mainan,
Cinta adalah puncak
rasa yang paling
tertinggi,
Cinta berumah di hati dalam menanti hadirnya insan bergelar kekasih

Aku fahami dan bersetuju benar dengan pandangan beliau tentang cinta. Aku bertuah, walaupun kini belum kebah dari trauma cinta tetapi pernah merasa keasyikan dan keghairahan sebuah cinta. Memang cinta sesuatu yang misteri. Bisa menukar seseorang yang naif menjadi sang pencinta. Dan dari sang pencinta menjadi penggentar cinta…

Setiap orang pasti ada definisi atau interpretasi peribadi tentang cinta seperti pemilik kata-kata di atas. Apa pula interpretasi anda? 


23 Responses to Interpretasi Cinta

  1. mummYaeesh
    May 23, 2009 at 1:33 AM
    cinta tu best giler!

    best giler bercinta dgn ahkau!hiks...
  2. Cik Wanie
    May 23, 2009 at 1:43 AM
    Cinta itu adalah sesuatu yg luar biasa,
    cinta dikatakan tidak mengenal usia,miskin ataupun kaya,
    cinta jugak tidak memerlukan sebab,
    cinta itu dirasai didalam hati,
    dan cinta itu juga tiada batasnya,
    hurm....
  3. aku hUnNy (^_~)
    May 23, 2009 at 2:39 AM
    This comment has been removed by the author.
  4. aku hUnNy (^_~)
    May 23, 2009 at 2:40 AM
    This comment has been removed by the author.
  5. aku hUnNy (^_~)
    May 23, 2009 at 2:43 AM
    cinta itu..penawar..
    cinta itu..kehilangan..
    cinta itu..kesabaran..
    cinta itu..1437..
    cinta itu..ketamakkan..
    cinta itu..yang terindah..
    cinta itu..mengubah tingkah laku kita..
    cinta itu..Ai Shi Teru..
    cinta itu..kehilangan arah..
    cinta itu..memerlukan ruang..
    cinta itu..khayalan..
    cinta itu..mengikut musim..
    cinta itu..memerlukan cinta..

    okess..:)

    p/s : maap byk komen d del..:p
  6. chekdenoor
    May 23, 2009 at 7:15 AM
    Aha...jiwa sedang syahdu sekarang..... hehehe..... hmmm...corey sedang bercinta ker.....

    Chekdee dah tua...tapi suka jer kalau dengar orang sedang bercinta... sure darah sedang manis ni..... bagus tu....
  7. Eazy Izzuddin
    May 23, 2009 at 7:52 AM
    oh
    chenta
    huk3
  8. Corey
    May 23, 2009 at 10:15 AM
    mummYaeesh, cik wanie, hunny:
    thanks atas interpretasi cinta.masing2 ada tafsiran sendiri :)

    Chekdenoor:
    hehe takde la..sy mmg terkadang bila sunyi mula la syahdu.mmg suka ttg cinta tp hati belum terbuka lagi utk sesiapa.

    Eazy:
    hehe..nak tau gak kisah chenta Eazy.nnt share kat blog yer
  9. Hezesuze
    May 23, 2009 at 11:27 AM
    aduyai nak bg komen about CINTA..

    CINTA & KASIH SYG mmg xleh dipisahkan..

    CINTA antara manusia kdg2 bleh berubah...

    tp CINTA PD ALLAH SWT smmgnye kekal abadi...xde tolok bandingannye...

    yg buat seseorang itu takut bcinta dan dicintai kerana pengalaman lalu yg perit...

    tp setiap perasaan cinta kpd seseorang itu slalu nye berbeza2...

    dan smmgnye CINTA x buta...yg buta adalah manusia..kerana cinta kdg2 sgup serahkan body to somebody...coz nak buktikan cinta kekdahnye...

    itu satu plakuan yg salah & satu dosa yg besar...CINTA itu suci tp manusia ler yg menodai cinta suci itu...

    p/s ishh pjgnye ze komen ni...tp cinta ngan abg pomen mmg best...tahap malu2 siput kekdahnye..huhuhu
  10. Corey
    May 23, 2009 at 12:59 PM
    Heze:
    nice one :)
    cinta itu murni dan suci asalnya. jadi ternoda disebabkan korupsi dari bawaan salah manusia.

    maybe one day Heze leh share pengalaman cinta dari awal perkenalan dgn abg pomen sehinggalah panjang trailer kini :)
  11. .fatin nabila.
    May 23, 2009 at 2:15 PM
    cinta makan diri.
    xsuka.
    tp, someday akan suka balik.
    tunggu la, biar masa tentukan. :)
  12. syafiqahjasmin
    May 23, 2009 at 3:58 PM
    cinta saya sekarang hanya untuk mereka yang saya cintai.
    cinta saya sekarang hanya untuk mereka yang sentiasa menyambut saya dengan senyuman terikhlas di dunia.
    cinta saya sekarang hanya untuk mereka yang sering kali meminta pelukan daripada saya.
    cinta saya sekarang juga hanya untuk mereka yang seringkali mengucapkan
    "i love you teacher iqa" atau "saya sayang teacher iqa".

    memang cinta tak mengenal usia, HAHA, i love my kids , ceh ceh kids padahal beza umur 12 tahun je. okay fine, i love my students/adikss. saya akan berhenti kerja tidak lama lagi, bayangkan perasaan mahu meninggalkan cinta sejati nanti. T_T. bayangkan. GIMIK LEBIH. dah diam.bye.
  13. OBSCURE
    May 23, 2009 at 5:58 PM
    Cinta? ni kena pikir lama, baru blh komen ni..hehe..
  14. Corey
    May 23, 2009 at 7:01 PM
    fatin:
    owh trauma cinta gak eh

    syafiqah:
    jgn diam. more! more! hehe
    thanks for sharing your version of love.
    yea love perlu both parties to ignite it, bukan 1 part je. and also important kasih syg sesama in family.


    Obscure:
    take your time. hehe
  15. b-boy
    May 25, 2009 at 8:36 AM
    tersangat la betul kekanda corey...
  16. Corey
    May 25, 2009 at 8:50 AM
    boy:
    betul which part tu boy?
    klu ayat2 chenta tu kena setuju kat si ratu putus fius la sbb tu statemen dia hehe.pinjam jer
  17. manje
    May 25, 2009 at 10:49 AM
    cinta itu rahsia hati...
    cinta itu jiwa...
  18. Cik Nazaitul Nadia @ Cik SesuciQiellah
    May 25, 2009 at 12:41 PM
    oittt wakakakak ang taw ngapa aku gelak kang waakakakak

    sumer org ada tafsiran tersendiri... so pepandailah... jangan nodai erti sebenar cinta key...

    x sabar nak nunggu ang bercinta semula bro wakakak
  19. Corey
    May 25, 2009 at 5:45 PM
    manje:
    cinta itu jiwa kacau eh.hehe
  20. Corey
    May 25, 2009 at 5:49 PM
    Qiellah:
    key.thanks again for ayat2 keramat ang tu. mmg terkesan. memula ingatkan ang copy paste hehe.

    tengokla klu ada miracle aku bcinta balik ekeke
  21. atty's
    May 25, 2009 at 7:21 PM
    cinta itu unik
  22. [-suziey-]
    May 26, 2009 at 12:36 AM
    waaa tgh syahdu ke..ekek:D bbile nk smbung story kisah cinta tu...sape plak yg dikecewakan next:D
  23. Corey
    May 26, 2009 at 2:23 PM
    atty:
    yea.unik bagi setiap individu.


    suziey:
    hehe story tu tgh fikir lagi nak citer ker tak sbb ada konflik sket.