Posted on Monday, August 10, 2009

Sayu...Pilu…

Khamis ini ibuku akan berangkat ke Tanah Suci bagi mengerjakan umrah sepanjang Ramadan dan mungkin juga menyambut Aidilfitri di sana. Bersendirian kali ini, tidak lagi bersama ayahandaku.

Pada hari yang sama aku turut gigihkan diri berangkat kembali ke Kuala Lumpur. Kota yang aku cuba hindari tetapi kerap memanggilku datang.

Terasa sayu pula tahun ini kerana tidak dapat berhari Raya bersama kedua parents disamping kerisauan akan keadaan ibuku di sana nanti.

Terasa pilu pula kerana memikirkan tahun ini bakal merayakan berseorangan di perantauan. Ya aku pernah berkata yang aku tidak akan menyambut Aidilfitri tahun ini tetapi pasti melankoli akan menguasai tatkala melangkah ke masjid untuk solat raya.

Rakan-rakan, teman serumah semua pulang ke kampung masing-masing, aku pula yang memang punya kampung bertandang ke kota.

Bukan mereka tidak mempelawaku ikut tetapi aku agak segan.

Bukan aku tidak boleh sertai keluarga adik beradikku yang lain tetapi aku rasa janggal kali ini tanpa ibuku.

Lagipun aku cuba untuk tidak sebak diselubungi aura raya nanti. Memang akan kesunyian tetapi ini pilihanku. Aku akan uji sejauh mana kekentalan jiwaku.

Terfikir juga apa yang aku nak buat nanti bila tiba Hari Raya?

Entahlah…Impromptu.


19 Responses to Sayu...Pilu…

  1. ||| PöJìé PööH |||
    August 10, 2009 at 8:56 AM
    Ohhh i dun think i can make it..
    Ohhh, Pojie plak yg trasa kepiluan itu..
    Xpe, nk tumpang braya kat kg POjie meh la, jgn segan2..
  2. SuFy
    August 10, 2009 at 12:42 PM
    smg ibu awk slamt smpai dn mnjalankn umrah dgn tenang...doa byk2 yee
  3. Hezesuze
    August 10, 2009 at 12:56 PM
    alahhhh bro..ibu bro gi umrah jek..bknnye gi mana2 just doakan kesihatan beliau smoga slmt pegi n slmt kembali udahler...

    kalo sudi & misi da selesai mehler raya kt rmh ze...dialu2kan no hal punya...ekeke
  4. b-boy
    August 10, 2009 at 2:04 PM
    huhuhu..

    bila tiba hari rayee..sume insan bergembire..tetapi bagi ku hanyala musafir yang hanyut di padang pasir..

    alamak dah ada lagu tema..
    nanti boy pun rasa gak..raya haji tanpa parent sebab diorg g haji..huk3

    kita serupaaa...kita serupaaaa...
  5. Corey
    August 10, 2009 at 2:26 PM
    pojie:
    thanks.mmg corey x biasa dan segan beraya rumah org.klu ziarah skjap xpe.
    lagipun nak test diri bro tgk can handle it or not.

    suFy:
    OKay. Thanks ye for your kind prayer.
  6. Corey
    August 10, 2009 at 2:30 PM
    Heze:
    bro mmg think positive tp syahdu gakler coz first time raya without them.risau lak tu.
    tlg2 sama pray for her well being yer.
    InsyaAllah klu xde aral sampai ler tu.hehe hope misi selesai dlm bulan posa ni.


    Boy:
    ohh kita serupaaaa...so boy bleh la teman bro bergumbira di hari raya ni hilangkan segala duka.jom serbu rumah ahkak gonjeng di klang kutip duit raye :P
  7. rizz
    August 10, 2009 at 3:09 PM
    sabo jelaa bro..dtg kl leh braye ngn ktorg nnti:)
  8. arifrusli
    August 10, 2009 at 5:06 PM
    nape tak ikut je emak pegi Mekah. Best ape beraya di sana. hehe.
  9. [-suziey-]
    August 10, 2009 at 6:11 PM
    waa alhamdulillah..dh smpai masa dia g mekah..huhu..jgn la ingt corey sdg bersendirian..ceria2 je..xbaik smbut hari raya dlm keadaan duka..huhu..wlaupn mmg sedih klau pk..
  10. Corey
    August 10, 2009 at 6:31 PM
    rizz:
    thanks..tgh sabo ler ni.eh rizz pun x blk eh.alright xde aral jumpa ler

    arif:
    asal dulu mmg ada niat nak follow tp fikir2 balik risau gak sbb niat x betul gi sana. takut lak jd pape.

    suziey:
    skang je rasa hiba sket, tu sbb bro nak test myself nnt. mak pun nak gak pegi gak hari ni.dh byk kali dh pegi haji & umrah sblum ni, cuma thn ni pegi tanpa abah.
  11. Hezesuze
    August 10, 2009 at 6:34 PM
    aiyoooo nk wat serbuan kt rmh ahkak ek.....sila2 la dialu2kan pong...ekekeke

    rasenye pegi haji lgi lama dri g umrah kan kan....nnti kita tgok keadaan bboy plak camne ek...ekekeke

    ekceli kan bila dowang pegi xterasa sgt tp bila smbut dowang balik from mekah..haaa time tu tetiba jek jd sayu & sedey diatas kepulangan dowang...

    p/s ahkak da de pengalaman da...ekeke
  12. Corey
    August 10, 2009 at 7:17 PM
    Heze:
    bro pun actually dh biasa dh sbb dh byk kali gak parents gi umrah or haji sblum ni.

    tapi tak pernah beraya kat sana. tu yg tahun ni mmg menguji. Xpe nnt pagi2 raya tau la camne resultnya.
  13. b-boy
    August 10, 2009 at 9:14 PM
    dtg serbu raya haji umah boy alamtnya minum ayor kosong je la...hahahaahaha..

    xtaw la perasaan camner nanti kena tinggal 40 hari..huhuhuhu
  14. nizah
    August 10, 2009 at 10:24 PM
    anyway...alhamdulilah ur mom will go there....

    pe2 pn doakan je k...
    insyallah xde pe2....

    xpe pk kan org len y lg susah dr awk k.....
  15. Corey
    August 10, 2009 at 11:01 PM
    nizah:
    K/
    Thanks for the encouragement ya :)
  16. RobinHood
    August 10, 2009 at 11:47 PM
    moga selamat la arapnya ibu bro kat tanah suci nanti ya...
    amin~

    wah bro...
    sabar...
    dah besau....

    raya tu pekara kecik jek....
    mai la raya rumah robin....
  17. Corey
    August 11, 2009 at 12:47 AM
    Robinhood:
    rumah robin katne?
    huhu sbb dh besar ler ni nak cuba be independent.
    thanks for encouragements! :)
  18. chekdenoor
    August 11, 2009 at 8:08 PM
    Doakan ibunda dapat mengerjakan umrah dengan baik.....

    Jika raya kali ini corey terasa amat sedih..... maknanyer corey sudah patut membina keluarga sendiri .......

    Harap dapat tabah sepanjang puasa dan raya ....nak chekdee antarkan kueh ker........
  19. Corey
    August 12, 2009 at 10:54 AM
    Chekde:
    amin.
    hmm keluarga sendiri ek..alamak..no comment hehe.

    yea mmg i nak uji ketabahan i nnt. kueh xperla kang syahdu lak. thanks for the thoughts chekde :)