Posted on Monday, August 24, 2009

Coretan Hidup Ummi: Kisah Kelahiran dan Kehilangan Cahayamata Pertama


Assalamualaikum wbt semua! hope sumenye dlm keadaan sihat walafiat disamping menjalani ibadah puasa yg masuk hari yg ke 3...insyaallah dipermudahkan segala amalan2 dan napsu2 tu ek....ekeke

Dikesempatan ini, saya ingin mencoretkan kisah arwah anak2 saya di blog COREYALIAS ini...semoga roh anak2 ku dicucuri rahmat hendaknye...amin...

Kejadian berlaku tahun 1999

Selepas usia perkahwinanku memasuki 6 bulan aku telah disahkan mengandung..syukur alhamdulillah! akhirnya dapat juga aku menjadi seorang ibu dan memiliki cahayamata ku sendiri...sampaikan bila suami ku dpt tau teros botakkan rambut (wlpon rambut mmg da ciput je kekdahnye)... Seperti biasa aku tidak mengalami alah @ morning seaknes spt ibu2 yg mengandung..sbb tu sekiranya org berkongsi pengalaman loya2 time mengandung aku hanya boleh membisu saje...hehe mmg xde pengalaman langsung...

Alhamdulillah jugak aku bersyukur kepada ALLAH swt kerana sepanjang aku mengandung tidak byk karenah yg perlu suami aku layani...dari segi pemakanan atau dari segi perangai...dan perut & baby aku juga ngap saje apa yg dimakan...

Pada suatu hari, usia kandungan baru menjangkau 6bln dan seingat aku, aku bermalam dirmh ibu ku dan ketika itu arwah nenek ku masih ada DCC. Tetiba, pd pukul 2pagi aku rasa nak buang air besar dan tanpa mensyaki apa2 terus jek aku ke toilet bagi meneruskan hajat nk buang air bersar...akan tetapi aku dapati ada setitik darah merah di spender yg aku pakai...

Hati berasa hairan...dan berfikir mungkin aku banyak bergerak atau aktif sebab tu darah keluar...tp tiada tanda sakit apa...aku diamkan sahaja dan trus sambung tidurku spt biasa. Dengan tetiba mata ku tak boleh lelap dengan sempurna kerana aku rasa macam sakit perot sekejap dia dtg sekejap sakit tu hilang. Al maklumlah aku tiada pengalaman org bersalin, rupe2nye itu tanda nk bersalin...

Teros je aku kejutkan suami DCC & panggil nenek untuk melihat keadaan aku yg bdn da rasa seram2 sejuk saje.. terus nenek bgtau pada aku ni tanda2 nak bersalin..aku berasa hairan..ishhh tak mungkin coz kandungan baru jek 6bln....tnpa berlengah teros jek nenek aku suruh kemas2 barangang baby & segala keperluan yg perlu dibawa..dlm perjalanan ke hospital rase sakit tu makin kerap dan sekerapnye...

Sampai sahaja di hospital, teros aku dibawa ke bilik bersalin.. dan bila doctor sudah periksa kad & usia kandungan aku teros jek doktor beritahu kemungkinan baby aku tak akan hidup kerana usianye baru 6bln dan organ2 dalaman masih belom cukup kuat utk baby aku bernafas & hidup di bumi ini.

Masa tu aku tak berapa sedih sgt kerana menahan sakit yg amat sgt...dah tiba masanya aku pun melahirkan baby boy dan aku hanya sempat mendengar sedikit & sekejap saja tangisan baby boy aku ...hanya beberapa saat sahaja dan trus dia kembali kepada ALLAH swt...dan sempat gak doctor tunjukkan aku baby boy tp aku xsempat nak memeluknye kerana dia sudah meninggal dunia kerana sebab2 yg aku katakan tadi dimana organ dalamannye masih belom berfungsi dengan normal...

Selepas sahaja bersalin dan dibersihkan para nurse trus tolak aku menggunakan kerusi roda ke katil yg telah disediakan..lepas sahaja aku melepasi pintu bersalin..suami aku terus meluru padaku..dan pada masa ini lah dengan tiba2 aku tidak dapat menahan kesedihan dan trus jek menangis semahu2nya...suami ku pun turut sama merasai apa yg aku rasa...

Sehingga kan aku terpaksa dipapah ke katil kerana badan aku rasa longlai sgt dan sedey apa yg berlaku...dan aku mengambil pendekatan tuk merehatkan diri sementara suamiku menguruskan jenazah anakku...sekiranya makin aku ingat makin kuat aku menangis...jd pendekatan mudah aku terus je tido dlm kesedihan...YA ALLAH swt aku pasrah dan redha dengan ujian MU ini...tabahkanler hatiku dan juga suamiku dlm menempuhi dugaan MU ini.

Alhamdulillah pengebumian anak aku selamat dijalankan dan aku turut sedih tak dapat melihat jenazah tuk kali terakhir. Dari makluman ibuku mengatakan bahawa anak aku cukup segala sifat dan orgnye tinggi macam suami ku dimana jari jemarinya pjg2 belaka.

Dan aku dan suami bersetuju untuk menamakan anak aku dengan nama MUHAMMAD ADAM. Dan untuk makluman semua sekiranya anak aku masih hidup umurnye skarang 10 tahun. Dah besar panjang agaknye kan..tp ada hikmah di sebalik kejadian, aku serta family yg lain redha dengan takdirNYA...

AL FATIHAH buat anakku.......amin

Ummi Yang Chik

11 Responses to Coretan Hidup Ummi: Kisah Kelahiran dan Kehilangan Cahayamata Pertama

  1. [-suziey-]
    August 24, 2009 at 10:16 PM
    erkkk ni kisah sape ni corey? sedihnye..sian dia..emm dpt rs..sedih giler..sb dh ckp sifat sume..huhu..tp Allah lebih sygkan baby tu...
  2. b-boy
    August 24, 2009 at 11:54 PM
    bukan abg corey la..puan ummi yang tulis...kan3

    btw..sedih la..teringat kat my arwah adik..and jelas lagi kesedihan muka my mom...

    p/s: bulan pose x elok sedih2 al-fatihah pada arwah MUHAMMAD ADAM...
  3. Corey
    August 25, 2009 at 6:20 AM
    aah suziey.. ni luahan rasa seorg ibu yg ingin berkongsi pengalaman silam di blog coreyalias.. tidak sangka seorng yg kita nampak dan ketahui ceria dan gonjeng rupanya punya turut punye sejarah duka dlm hidupnya.
    ketabahan dan kecekalan hidupnya mmg i kagumi dan hormati.
    tidak ramai yg dianugerahi kekuatan yg dimilikinya...
  4. chekdenoor
    August 25, 2009 at 8:28 AM
    Chekdee pernah duduk satu wad dengan seorang ibu yang baru kematian anak sulong yang baru dilahirkan ...masa tu chekdee melahirkan anak kedua .....hmmm....masa tu terasa serba salah jugalah...sebab...bila ada kawan-kawan yang datang berkunjung untuk welcome baby chekdee ...chekdee tak boleh suka banyak sebab chekdee tahu bagaimana perasaan ibu tersebut...sure sayu dan sedih......

    Bila tak ada tetamu, ibu itu datang untuk minta dukong baby chekdee.... chekdee izinkan sebab chekdee kesian sangat kat dia...... Chekdee faham sangat cerita corey....bagaimana perasaan seorang wanita yang kehilangan baby yang diharapkan.
  5. ||| PöJìé PööH |||
    August 25, 2009 at 9:24 AM
    Ummi, sabar la yer..
    sumer ada hikmah di sebaliknya..
    Allah xnk biarkan dia hidup dalam serba kekurangan dan kepayahan utk hidup...
    Tp skrg ummi dah ckp bhgia kan..
    Kami turut tumpang bhgia..

    p/s: ingatkan Bro Corey dah pnh ada anak n mengandung..
  6. Corey
    August 25, 2009 at 9:34 AM
    chekde:
    betapa luluh, cemburu dan rasa bersalah hanya tuan punya diri yg tau masa tu ya. bygkan dikandung selama berbulan akhirnya impian hancur. jika seseorang tu tdk kuat dalamannya sure tekanan emosi akan menguasai dan jejas kewarasan.

    Pojie:
    yea.itulah berkat ketabahan dan kesabaran akhirnya Allah anugerahkan juga kebahagian. semua itu ujian dan perlu terima dengan redha.

    p/s: hehehe yea..sape yg x baca teliti mesti confuse and speku bro hehe
  7. Corey
    August 25, 2009 at 10:38 AM
    *tajuk n3 tlh diedit oleh pemilik blog utk lebih kena dgn isi nukilan dan tidak menimbulkan kekeliruan identiti*
    :)

    btw,

    Alfatihah buat Muhammad Adam. Bertuah ummi kerana anaknya pasti terus dijanjikan syurga dan akan menanti ibunya di sana..
  8. farish sinclair
    August 25, 2009 at 12:58 PM
    so sad,.i know whos's that..saba la ye ummi...
  9. RobinHood
    August 25, 2009 at 3:50 PM
    umi memang sorang yg tabah.
    (",)
  10. [-suziey-]
    August 27, 2009 at 12:00 AM
    ok i guess i know who is she..emm ya la..i know bout her lost...
  11. lin
    May 19, 2010 at 10:42 AM