Posted on Tuesday, March 24, 2009

Anti Earth Hour?

Aku kira ramai yang telah berikrar untuk turut serta dalam kempen Earth Hour. Ramai juga yang aku lihat gigih mempromosinya di blog mereka. Malah aku agak lagi ramai yang menyertainya hanya kerana kiasu - tidak mahu ketinggalan dari hype semasa ini.


Aku tidak mahu bercerita tentang sejarah 60 Earth Hour ini kerana tentu ramai yang telah tahu asal usulnya.

Juga, dengan tajuk di atas tidak semestinya aku akan boikot sekerasnya kempen ini. Entry ini hanyalah pandangan dari sudut berbeza. Setiap satu perancangan manusia itu tidak semestinya kita patut ikut melulu bukan? kita bebas untuk menyelidiki dan keluarkan pendapat pro atau cons tentang sesuatu isu itu.

Jika ada yang tidak bersetuju dengan Anti Earth Hour ini aku hargai dan tidak akan berkeras untuk mempertahankannya kerana itu hak semua. Mungkin ramai yang akan berkata “Kalau tak suka baik diam”. Well, Aku juga ada hak untuk menyuarakan pendapat dan pandangan aku. Inilah fungsi blog di mana setiap orang bebas berkongsi dan meluahkan rasa mereka.

Aku cintakan bumi, malah theme blog ini aku pilih green kerana sukakan alam kehijauan. Apa yang aku kurang gemar adalah hype melampau yang tiada basis kukuh dan hanya menguntungkan golongan tertentu.

Jika memadamkan lampu untuk menjimatkan tenaga memang telah lama aku praktikkan hari-hari, malah di tempatku memang kerap berlaku black out. Jadi aku tidak perlukan hype simbolik ini kerana semua ini telah jadi rutin kami.

Tahukah anda yang global warming yang diwar-warkan hanyalah mitos, propaganda dan konspirasi digunakan pihak tertentu, salah seorangnya bekas naib presiden amerika, Al Gore untuk kepentingan kroni Illuminati dan Freemason mereka?

Mitos Global Warming

Dalam artikel ulasan dokumentari “The Great Global Warming Swindle” oleh S. Fred Singer, seorang Atmospheric Physicist menyatakan:

Al Gore’s An Inconvenient Truth has met its match: a devastating documentary recently shown on British television, which has now been viewed by millions of people on the Internet. Despite its flamboyant title, The Great Global Warming Swindle is based on sound science and interviews with real climate scientists, including me. An Inconvenient Truth, on the other hand, is mostly an emotional presentation from a single politician.

The scientific arguments presented in The Great Global Warming Swindle can be stated quite briefly:

1. There is no proof that the current warming is caused by the rise of greenhouse gases from human activity. Ice core records from the past 650,000 years show that temperature increases have preceded—not resulted from—increases in CO2 by hundreds of years, suggesting that the warming of the oceans is an important source of the rise in atmospheric CO2. As the dominant greenhouse gas, water vapour is far, far more important than CO2. Dire predictions of future warming are based almost entirely on computer climate models, yet these models do not accurately understand the role or water vapor—and, in any case, water vapor is not within our control. Plus, computer models cannot account for the observed cooling of much of the past century (1940–75), nor for the observed patterns of warming—what we call the “fingerprints.” For example, the Antarctic is cooling while models predict warming. And where the models call for the middle atmosphere to warm faster than the surface, the observations show the exact opposite.

The best evidence supporting natural causes of temperature fluctuations are the changes in cloudiness, which correspond strongly with regular variations in solar activity. The current warming is likely part of a natural cycle of climate warming and cooling that’s been traced back almost a million years. It accounts for the Medieval Warm Period around 1100 A.D., when the Vikings settled Greenland and grew crops, and the Little Ice Age, from about 1400 to 1850 A.D., which brought severe winters and cold summers to Europe, with failed harvests, starvation, disease, and general misery. Attempts have been made to claim that the current warming is “unusual” using spurious analysis of tree rings and other proxy data. Advocates have tried to deny the existence of these historic climate swings and claim that the current warming is "unusual" by using spurious analysis of tree rings and other proxy data, resulting in the famous “hockey–stick” temperature graph. The hockey-stick graph has now been thoroughly discredited.

2. If the cause of warming is mostly natural, then there is little we can do about it. We cannot control the inconstant sun, the likely origin of most climate variability. None of the schemes for greenhouse gas reduction currently bandied about will do any good; they are all irrelevant, useless, and wildly expensive:

• Control of CO2 emissions, whether by rationing or elaborate cap–and–trade schemes

• Uneconomic “alternative” energy, such as ethanol and the impractical “hydrogen economy”

• Massive installations of wind turbines and solar collectors

• Proposed projects for the sequestration of CO2 from smokestacks or even from the atmosphere

Ironically, even if CO2 were responsible for the observed warming trend, all these schemes would be ineffective—unless we could persuade every nation, including China, to cut fuel use by 80 percent!

3. Finally, no one can show that a warmer climate would produce negative impacts overall. The much–feared rise in sea levels does not seem to depend on short–term temperature changes, as the rate of sea–level increases has been steady since the last ice age, 10,000 years ago. In fact, many economists argue that the opposite is more likely—that warming produces a net benefit, that it increases incomes and standards of living. Why do we assume that the present climate is the optimum? Surely, the chance of this must be vanishingly small, and the economic history of past climate warmings bear this out.

But the main message of The Great Global Warming Swindle is much broader. Why should we devote our scarce resources to what is essentially a non–problem, and ignore the real problems the world faces: hunger, disease, denial of human rights—not to mention the threats of terrorism and nuclear wars? And are we really prepared to deal with natural disasters; pandemics that can wipe out most of the human race, or even the impact of an asteroid, such as the one that wiped out the dinosaurs? Yet politicians and the elites throughout much of the world prefer to squander our limited resources to fashionable issues, rather than concentrate on real problems. Just consider the scary predictions emanating from supposedly responsible world figures: the chief scientist of Great Britain tells us that unless we insulate our houses and use more efficient light bulbs, the Antarctic will be the only habitable continent by 2100, with a few surviving breeding couples propagating the human race. Seriously!

I imagine that in the not–too–distant future all the hype will have died down, particularly if the climate should decide to cool—as it did during much of the past century; we should take note here that it has not warmed since 1998. Future generations will look back on the current madness and wonder what it was all about. They will have movies like An Inconvenient Truth and documentaries like The Great Global Warming Swindle to remind them.

Senarai link hujah-hujah tentang mitos global warming dan lain-lain link berkenaan Anti Earth hour ini anda boleh dapatkan di akhir entry ini. Maaf kerana aku tidak mampu dan tiada masa untuk menterjemahkannya kerana kesuntukkan masa. Juga kerana tidak gemar entry ini nanti menjadi ekstra berjela panjangnya.

Pembakaran Lilin

Tentu ramai yang berimaginasi dan merancang mahu menyalakan lilin ketika event Earth Hour ini nanti. Langkah ini tidak efisyen.

Ya lilin sangat romantik, sangat syahdu dalam kegelapan tapi sedarkah kalian bahawa kebanyakan lilin diperbuat dari hydrocarbon.Pembakaran lilin menyumbang greenhouse gas dan carbon dioxide berlebihan melebihi dari penggunaan lampu elektrik yang ditutup itu sendiri.

Bayangkan ribuan, malah jutaan manusia menyalakan lilin ketika beramai-ramai merayakan simbolik ini, berapa banyak gas yang mencemarkan telah dirembes keluar walhal tujuan asal mahu menyelamatkan bumi.

Fikirkan...

Sumber-sumber:

http://www.catallaxyfiles.com/blog/?p=3483

http://enochthered.wordpress.com/2008/03/31/earth-hour-candles-and-carbon/

http://www.samanthaburns.com/2009/03/19/anti-earth-hour-is-approaching/

http://nebuchadnezzarwoollyd.blogspot.com/2008/03/earth-hour-60-minute-gimmicks.html

http://timblair.net/ee/index.php/weblog/hour_of_power1/



28 Responses to Anti Earth Hour?

  1. b-boy
    March 24, 2009 at 11:48 PM
    hehehe.. paham dah... tp xpasang pung lilin.. tp close utk 30minit jerr.. sebab kul 9 AF.. hikss..

    (berada ditengah2)..lalalala
  2. Eazy Izzuddin
    March 24, 2009 at 11:53 PM
    lorh...
    gtu pule...
    =)
    i understand..

    =)
  3. ★☆inchek [s.h.a.n.d.y.e] ★☆
    March 25, 2009 at 1:35 AM
    aku kurang jelas dengan konsep tutup lampu earth day ini.

    seriously...

    kalau hendak tutup lampu sahaja, adakah ia mampu mengurangkan kadar pembaziran secara global?

    aku baru berkira2 mahu pergi ke tempat generator elektrik universiti aku dan tutup sumber bekalan elektrik di situ.

    baru gempak habis2an, kan?

    hahaha....


    (sekadar gurauan kasar)
  4. hezesuze
    March 25, 2009 at 9:00 AM
    sib baik 1jam jek...kalo lebih dri tu..harussss la pencuri2 mmg da stand by tuk mggeledah apa yg patut...so berhati2 okey sape yg joint this 60 earth kekdahnye...

    pepun lampu mmg tutup coz layan AF...hehehe bleh!
  5. Yanie
    March 25, 2009 at 9:13 AM
    umah aku br2 ni black out...3jam plak tu...kire dh Earth Hours tu...bkn Earth Hour lg...so, ayah aku pn ckp xyh ttp lampu...lg pn, umah aku mmg tutup lampu je mlm2...hu3...
  6. rizz
    March 25, 2009 at 10:12 AM
    lampu tutup tp letrik bkk bole x sbb nk lyan af? hahahah
  7. Corey
    March 25, 2009 at 11:03 AM
    hehe kalau rasa bersalah sgt tutup je lampu tu tengok tv or online dalam gelap
  8. aRa
    March 25, 2009 at 1:40 PM
    Owh...i sokong ajor bab nak jimatkn bil elektrik and owh...i did an entry abt it...Agagagaga...and sokong 30 minit ajor...AF woooo kul 9...agagagaga...Lilin² tak perlu pasang...dok dlm gelap...lagi romantik...hiks...best woooo dok dlm gelap...i suka...agagagaga
  9. cIk JanNah
    March 25, 2009 at 5:05 PM
    saje nak bgtau cik jannah pon suke giler ngn kaler ijau.

    x taw motip ape 60 earth nieh

    hiksss

    ;)
  10. arep
    March 25, 2009 at 5:28 PM
    i nak bersuara gak..

    earth hour is good.. n tak pulak kempen ni suruh pasang lilin..

    just bergelap 1 jam.. GELAP..

    global warming adalah propaganda ??? ermmm... dunia makin sejuk ke u skrg ni????
  11. Corey
    March 25, 2009 at 6:31 PM
    arep: tak baca detail ke? mmg dunia ni panas tapi mmg natural cycle yang telah berlaku sejak berjuta-juta tahun.

    anyway sesiapa nak sambut just sambut..tutup je lampu x sape larang,ia hanya simbolik anyway. personally i tak cakap jangan. tapi just pesanan for some yg terfikir nak bakar lilin terutama yang berkumpul ramai2 kat luar tu mcm yg i tgk dlm pics campaign tu thn2 lepas.
  12. Corey
    March 25, 2009 at 6:39 PM
    ara: hehe yea i read your entry tu haritu.very touching nangis2 hehe. AF tu pun ntah2 nnt postpone kot coz of this.

    jannah:byk sebenarnya kita perlu ketahui. begitu banyak polution yg big nations and big corporations lakukan, juga banyak kesengsaraan manusia yg dilakukan oleh certain kelompok powerful people kita pandang sebelah mata je.takde sape nak ask them to stop. Diorang ni la semua yg mendapat untung dari segala ni semua. at the same time buat kita lupa,diam&lega lps join kempen2 mcm ni
  13. ~miszirdawaty~
    March 26, 2009 at 1:06 PM
    xmO sokong earth hOur...
    lalala~
  14. Corey Alias
    March 28, 2009 at 1:41 PM
    misz: klu nak sokong pun xpe.. kang merajuk lak hubby kat umah tu hehe
  15. [-suziey-]
    March 30, 2009 at 1:47 PM
    good info la corey..tp mmg akk pn xikt kempen tu..ntah ape rasional dia tah..mmg xpaham..n now nmpk dh la mmg xde rasional..hahhah:p
  16. Corey Alias
    March 30, 2009 at 2:08 PM
    suziey: xpela mende dah lps..just prepare for next year.nak join simbolik ni bleh tp niat btul..bkn ngikut je depa tanpa usul periksa.
  17. helena's
    April 1, 2009 at 2:18 PM
    gud info..sejujurnye sebelum ni cik hel tatau pun ape maksud disebalik earth hour ni..tp memang tak ikut pon ritu,,hehe
  18. Corey Alias
    April 2, 2009 at 2:22 PM
    helena: nak ikut pun takpe, ikut pun takpe.. ini hanya simbolik. tapi kalau ikut bukan hanya sekadar mengikut..
  19. An-Zurie Ayesya
    April 2, 2009 at 3:31 PM
    haha aku nak gelak..tak sangka dlm ramai2 nih ada pulak yg terpikir psl the negative side of earth hour nih..psl lilin menjurus kepada penambahan CO2, mmg betul..tapi yg lawak nya..ada orang suruh kau orang psg lilin? just imagine, penggunaan eletrik a day, dekat kawasan bandar sperti kita nih? tutup lampu selama sejam, kau orang lebih rela tgk orang menyanyi? aduhhaiii selama sejam kau orang tutup lampu, seterusnya menjurus kepada pengurangan kegunaan tenaga eletrik, kemudian secara tidak langsung menjadikan dunia lebih natural looking, bukan ke mcm tuh? pernah dgr light pollution? tapi betullah, setiap orang ada pandangan sendiri, cuma aku tak percaya bila ada scientist yg menyebut global warming itu mitos,
    kau sudah buat research sendiri? global warming bukan sahaja disebabkan penambahan CO2 & kekurangan oxygen, tapi penipisan lapisan ozon, yang disebabkan greenhouse effect.. aku pasti kau tahu semua basic nih bukan?

    and aku tak paham, kau kata penambahan CO2 yg menyebabkan global warming itu mitos, abistuh apa masalah klu psg lilin byk2?

    kurang peka nampak nya?
  20. Anonymous
    March 27, 2010 at 5:00 PM
    this blogger just a stupid blogger..lol..

    we met a lot of people like u..just a bunch of people who love to oppose..

    stupid..lol
  21. mcjust.lol
    March 27, 2010 at 5:27 PM
    yg si anon ni xleh ke just baca and duk diam? ni adalah pandangan masing2. kalo berani nape xdedah nama je.. stupid jgk~
  22. Anonymous
    March 27, 2010 at 5:46 PM
    mcjust.lol?

    hahaha..ur name just show how stupid u r..

    the people like dis blogger is one of da proof how stupid is malay..

    oppose, oppose n oppose..

    stupid..mcjust.lol, u also must be the type of girl who love to lay down on the street to show ur stupidity...lol..
  23. JeSy
    March 31, 2010 at 4:13 PM
    anonymous.. (who are u to say how stupid people are. u are NO ONE!!)

    well at least he got something to share with others.

    let me guess.. u dont read from the beginning.. he got reference.. which make him no liar.. u just got big mouth do you?? and big head feel like u better than anyone else..
    the idiotic goes to you then.


    and corey.. thanks for sharing
  24. risingdragonmean
    April 14, 2010 at 9:58 PM
    maaf m'ganggu
    org tua aku ada kata-mat saleh(atopun dunia barat) dh jahanam kn dunia tapi sibuk2 dgn benda2 earth hour nih semua
    apo nk dikato!!!?
  25. Anonymous
    October 7, 2010 at 3:25 PM
    anonymous<= NERD....go cry to your mama..
  26. Love my Earth..No War
    December 8, 2010 at 4:07 AM
    Anonymous-itu hanya pandangan blogger.tak sokong jangan la kata orang tu bodoh..orang kata kau bodoh kau pun marah juga.betul tak?kadang2 sebelum kita sokong atau membantah sesuatu perkara,kita kena lihat pro dan kontra dahulu.lihat apa kebaikan dan keburukkan sebelum kita buat pilihan dan kritik..jangan terus main serang je tanpa siasat dahulu..kenapa halaman Blog dicipta kerana untuk kongsi pendapat kepada semua orang..baru kita tahu apa yang berlaku pada dunia sekarang..kalau semua pandangan mcm awk suka pikir bnyak negatif drp positif.semua pandangan orang bagi semuanya salah bagi awak..awk je betul...macam ni buat Blog sendiri la..tengok pula perasaan awak bila awak dihina...Lu Pikir la Sendiri..Pikir dahulu sebelum bertindak..jgn jadi spt tentera Amerika.main pakai serang je tanpa usul periksa..padahal ada udang disebalik mee goreng...
  27. Love my Earth..No War
    December 8, 2010 at 4:07 AM
    Anonymous-itu hanya pandangan blogger.tak sokong jangan la kata orang tu bodoh..orang kata kau bodoh kau pun marah juga.betul tak?kadang2 sebelum kita sokong atau membantah sesuatu perkara,kita kena lihat pro dan kontra dahulu.lihat apa kebaikan dan keburukkan sebelum kita buat pilihan dan kritik..jangan terus main serang je tanpa siasat dahulu..kenapa halaman Blog dicipta kerana untuk kongsi pendapat kepada semua orang..baru kita tahu apa yang berlaku pada dunia sekarang..kalau semua pandangan mcm awk suka pikir bnyak negatif drp positif.semua pandangan orang bagi semuanya salah bagi awak..awk je betul...macam ni buat Blog sendiri la..tengok pula perasaan awak bila awak dihina...Lu Pikir la Sendiri..Pikir dahulu sebelum bertindak..jgn jadi spt tentera Amerika.main pakai serang je tanpa usul periksa..padahal ada udang disebalik mee goreng...
  28. prihatin
    September 25, 2011 at 3:26 AM
    saya ucapkah tahniah pada tuan punya blog !

    pada pelawat semua yang ada baca dan faham, tahniah juga

    and to those yang dok perleceh ja do what ever you want ...

    INGAT !!! jika kita berbuat baik MEMANG akan ada yang menentang, itu adalah perkara biasa, nabi junjungan Muhammad s.a.w juga mendapat tentangan semasa berdakwah menyampaikan ajaran Islam.

    tentangan itu perkara biasa cuma kita ambil, olah dan urus kembali .... insyaallah ada cara selesaikannya ...