Posted on Thursday, February 26, 2009

Aku direnjat kilat + modemku musnah.* UPDATE: Motherboard turut jadi mangsa

Petang tadi semasa aku sedang menyiapkan entry terbaru aku dalam hujan lebat tiba-tiba kilat menyambar macam dekat je sebelah tingkap aku.

Yang aku kesalkan aku baru saja terdetik mahu berhenti kejap hingga hujan reda. Saat tu juga aku rasa macam renjatan letrik dari keyboard masuk ke tangan aku. Terjerit aku akibat refeksi. Tak sakit. Cuma rasa sensasi kejutan.

Bulu roma meremang.
Gigi dan gusi kebas. Telinga berdesing.
Otak macam blur/pening-pening lalat.
Terus aku off laptop.Off modem.Cabut all plug.

Bila hujan dah stop aku on balik laptop.Nampak fine. Bila turn on ADSL modem aku LAN lights tak menyala..aku dah agak dah. Lantas aku call streamyx hotline mudah-mudahan dapat replacement modem tapi hampa sebab warranty sudah tamat tempoh.

Sekarang ni aku sedang online di cyber cafe. Ingat tadi nak survey ADSL modem kat kedai komputer tapi tutup lak. Sedih.

So singgah dulu CC ingat nak sambung entry tertangguh tadi.Tapi CC ni pun satu hal. Slow. Pulak tu tak boleh view certain widgets in my blog termasuk shoutmix.

Nampaknya aku terpaksa cut short sesi aku kat CC ni akibat tiada kepuasan. Bising. Hilang mood. Bila dah beli modem baru nanti aku akan sambung kembali entry tersebut.

Jiwa kacau.
It's gonna be a boring night tonight..

Update 27/2/2009:
Aku telah membeli ADSL modem/router baru pagi tadi. Ingatkan episod bahagia akan menjelang rupa-rupanya setelah gigih memasang dan menginstall modem masih tidak dapat LAN/Internet connection. Setelah bermacam diagnosis, aku mendapat konklusi:

MOTHERBOARD laptopku turut menjadi mangsa kilat itu. ADUH! *tepuk dahi*
Maka berakhirlah riyawat laptop Asus kesayangan ku yang berumur 1 tahun setengah itu. Ia akan menjadi tempat penyimpanan fail sajalah lepas ini. Aku difahamkan kalau nak replace baru bagi sebuah laptop adalah tidak praktikal.

Maka..

Sesiapa antara kawan-kawan ada lubang laptop atau PC dengan harga berpatutan tapi dengan specs yang bagus sila inform saya yang malang ini seberapa segera. Hidupku tidak bermakna tanpa internet.

Sekarang ni aku mengakses internet dari CC setelah berapa lama menanti giliran pc dari budak-budak yang tidak jemu-jemu bermain games yang bingit itu.
Tinggal harapan jelah kalau aku nak buat entry dari CC ni. Pening. Seksa jiwa raga.

Semoga ketemu kembali bila aku sudah membeli laptop/pc baru nanti.


16 Responses to Aku direnjat kilat + modemku musnah.* UPDATE: Motherboard turut jadi mangsa

  1. rizz
    February 26, 2009 at 11:41 PM
    ssh gak ..bhya kilat ni.jgn on9 time tu k
  2. IRA
    February 27, 2009 at 1:28 AM
    hopefully, tidak fobia kepada kilat pula.

    =)
  3. tqa
    February 27, 2009 at 2:15 AM
    kesian3...
    sbr kay..
    really looking 4ward to read ur next ntry..
    :)
  4. BudAk hijAu
    February 27, 2009 at 9:08 AM
    sabarlah menanti modem yer.. :D
  5. [-suziey-]
    February 27, 2009 at 9:28 AM
    umang aih..dasat2...nasib baik modem terbakar..kalu orgnye terbakar..maunye tercacak2 rambut..keras kejung jek..:D

    thank GOD u r fine :)
  6. ||| PöJìé PööH |||
    February 27, 2009 at 9:48 AM
    wahhh mesti frust kan..
    xpelah biorlah modem mati jgn kamu yg mati..
    choyy!!
  7. hezesuze
    February 27, 2009 at 3:33 PM
    ahhh...sib baik bkn u yg kene petir...hehehe

    moral of d story...hujan je trus off line jgn nak tuggu smpai kilat sambar myambar okey???wakwakwak
  8. Corey
    February 27, 2009 at 5:42 PM
    Hehe lepas ni maybe fobia nak on pc masa hujan. mendung je terus cabut semua.

    Yea nasib baik tak kejung terus..
    Alhamdulillah masih bernyawa.

    Selama ni dengar org lain pnh alami insiden ni tak sangka akhirnya jadi gak padaku.Dah fikir dah nak off tapi masa tu gak kilat menyambar. nasib-nasib.. redha jela hehe
  9. ★☆inchek [s.h.a.n.d.y.e] ★☆
    February 28, 2009 at 11:46 AM
    makanya adakah blog ini akan lambat dihupdate?

    TIDAKK!!

    (sambil2 tarik2 rambut lite2 sajork)
  10. vidadarisakura
    February 28, 2009 at 8:11 PM
    oh no!
    aku rasa maw mati jak kalu letop aku yg kena kilat..


    kalau jak..


    hee
  11. .anakBISAYA.
    March 1, 2009 at 1:25 PM
    aiyo bro,hope it wont prevent u from upd8ing ur blog though!.huhuh.

    gud luck!
  12. Wai
    March 2, 2009 at 3:55 AM
    laaaa...... siannya.
    ha, tu la, knp blogging waktu ujan? kan dah.....
  13. aRa
    March 2, 2009 at 3:59 PM
    Hari itew i pun dah terkena tapi beza masa itew internet tak on...pc pun tak on...dia sambar modem via line tpon...Nak merana semgu tarak internet...dah la my life ni mmg depan pc je selalu...Agagagaga...start from that day...semua cabut...dgn line tpon sekali...pe pun keep on blogging...
  14. ef fafinette
    March 3, 2009 at 3:46 PM
    huh...
    giler...
    aku suka gak tanguh2 nak shut down pc time ujan+kilat.so conclusion jgn suke menanguh!!!
  15. MaS-HaNa
    March 4, 2009 at 11:20 AM
    corey hana pon pernah kene :((uwa uwa uwa ... jaham satu unit system:((uwa uwa..... nasib baik monitor je tak jahanam..... kene beli pc baru.... uwa uwa..... jeran dah... kalau petir kilat tamo dah online...
  16. Corey
    March 4, 2009 at 2:59 PM
    huhu yea..ni pun nasib baik still leh guna USB LAN adapter. Lan port sedia ada mmg dah jahanam. sib baik x beli pc baru. klu x terbang duit