Posted on Wednesday, February 25, 2009

Apa itu Philophobia?


Ramai yang masih bertanya aku apa itu philophobic atau philophobia.

English definition:
Philophobia is the fear of falling in love or being in love.
(Greek word philia = love + phobia = fear.)

atau mengikut definisi aku:
kegentaran untuk jatuh cinta, mencintai dan dicintai.

Bagi philophobic yang kronik, masalah ini selalunya akan menjejaskan kualiti hidup mereka.

Antara symptom tipikal philophobia:
  • sesak nafas
  • nervous breakdown
  • degupan jantung kencang
  • pernafasan kencang
  • perpeluhan melampau
  • mual
  • perasaan gundah/emosional melampau
Dan banyak lagi kerana setiap individu mengalami symptom yang berlainan mengikut tahap ketegaran dan kondisi emosi semasa mereka.

Juga bagi sesetengah individu, sebenarnya mereka bukannya gentar untuk jatuh cinta tetapi:
  • takut menghadapi realiti jika cinta ditolak/hati dilukai
  • takut dengan tanggungjawab sebagai suami/isteri jika berkahwin
  • takut dengan kemungkinan terpaksa bergantung pada orang lain
  • takut melukai hati orang lain
  • takut kehilangan kebebasan
dan lain-lain lagi kemungkinan perasaan negatif yang lain.

Ada juga yang bertanya kenapa aku yang seorang philophobic tetapi kebanyakan entry blog aku memperkatakan tentang cinta dan matter yang berkaitan dengannya?

Jawapan aku..

Aku bukannya dilahirkan terus menjadi philophobic. Aku juga pernah mengalami episod-espisod cinta dalam hidupku.Banyak yang pernah aku alami dan hayati yang boleh aku kongsi.

Perumpaan aku ini boleh dikaitan seperti manager team bolasepak. Tidak semua mereka jaguh atau masih mempunyai skill bermain tetapi mereka mempunyai pengalaman dan pengetahuan dalam strategi permainan tersebut.

Dah faham? :)



13 Responses to Apa itu Philophobia?

  1. ef fafinette
    February 25, 2009 at 10:02 AM
    can u share with us ur love story?!!!
  2. Corey
    February 25, 2009 at 10:10 AM
    soon.. when the time's come. sabar :)
  3. ★☆inchek [s.h.a.n.d.y.e] ★☆
    February 25, 2009 at 4:00 PM
    aku bukannya takut utk jatuh cinta...
    tetapi aku takut kepada lelaki bacul yang pada dasarnya tidak tahu apa itu cinta...

    salam kenal...
  4. Corey
    February 25, 2009 at 6:06 PM
    salam kenal to u bro.

    maybe you can write about that topic in your blog.i'd love to know learn more of your observation or experiences on that matter.
  5. Si Nana
    February 25, 2009 at 6:32 PM
    wah suddenly i fell in love with this topic, about this love thing,philophobia and etc :) hehh BTW, do update ur blog, coz im interested in reading this kind of stuff =]
  6. Corey
    February 25, 2009 at 6:53 PM
    thanks nana for the interests. Ok i'll update more on this matter in future posts :)
  7. [-suziey-]
    February 26, 2009 at 8:38 AM
    huhu..cam sedey jek..i suke baca kisah sedey sbb buat kita bersyukur dgn ape yg kita ade.. but seriously deepn in my heart..i never pray for others sadness..

    hai..salam singgah:)

    lets exchange link..interesting ur blog nih;)
  8. Corey
    February 26, 2009 at 11:15 AM
    thanks suzie!
    salam singgah diterima..

    ok lets exchange the penchala link spt kata en bboy kite hehe.
  9. tqa
    February 26, 2009 at 4:39 PM
    huhu..
    word of the day!
    thnx dude..
    then, here comes the thought.."am i a philophobic?" hahaha..

    inner tqa: renung2kan & slmt beramal
    :P

    nk xchange the penchala link jg! nge :D
  10. Corey
    February 26, 2009 at 6:33 PM
    hehehe no prob.slmt menyelami diri
    :P

    bleh jer, i already linked yours :)
  11. ★☆inchek [s.h.a.n.d.y.e] ★☆
    February 28, 2009 at 11:47 AM
    pendapat aku?
    tak payahlah kot...
    karang lagi banyak hate e-mails aku dapat dalam inbox aku yg kecam kaw org mcm aku... sheeeshh... -_-
  12. vidadarisakura
    February 28, 2009 at 8:14 PM
    aku
    -si comel yang pilopobia-



    hee
  13. nItTy
    April 29, 2009 at 10:19 AM
    i think..
    im in luv wit a philophobia guy..
    yg tkot utk terikat..huhu
    die dikire philophobia ker?/